A huge collection of 3400+ free website templates www.JARtheme.COM WP themes and more at the biggest community-driven free web design site

Protetika

Bezmetalne krunice

Razvojem tehnologije danas je moguće napraviti čvrste i trajne mostove bez korisćenja metalne osnove.

Takvi mostovi potpuno izrađeni od keramike (bezmetalne krune) na prednjim zubima potpuno estetski nadomesćuju prirodan izgled zuba, međutim zbog ograničenja materijala u pogledu elastičnosti bezmetalnim krunama se može premostiti prostor od jednog zuba, što znači da oni mogi sadržati maksimalno tri člana. Kod mostova na bočnim zubima gde imamo veće raspone koristimo bezmetalne krune koje kao osnovu sadrže cirkonijum. Cirkonijum je materijal bele boje i vrhunske čvrstoće (1300Mpa). Cirkonijum se u početku koristio u svemirskoj tehnologiji, a posle dugotrajnih testiranja našao je svoju primenu u medicini u ortopedskoj hirurgiji (glavice proteza za kukove). Brojnim istraživanjima je utvrđeno da ne izaziva nikakav štetan efekat na organizam i da u kontaktu sa mekim tkivima i kostima nema nikakve neželjene ili alergijske reakcije.

Osim za izradu mostova, cirkonijum se može koristiti za izrađivanje implantata i nadogradnji. Stepen brušenja za bezmetalne krune je manji nego za krune sa metalnom konstrukcijom s obzirom da se velika otpornost na sile žvakanja postiže debljinom od samo 0,4mm. Rub takvih kruna je idealno ispoliran tako da ima odličan odnos sa gingivom. Površina bezmetalne krune je otporna na delovanje kiselina i ne sadrži mikropukotine i samim tim otežava nakupljanje naslaga, i shodno tome olakšava čisćenje i sprečava bolesti desni i parodoncijuma.

 

Prednosti korišćenja bezmetalnih kruna:

  • dugotrajnost
  • ekstremna čvrstoća
  • izvanredna biološka kompatibilnost
  • slabije provođene toplote i hladnoće od metala
  • potpuna bezmetalna konstrukcija
  • nema crnih rubova uz gingivu
  • visoka translucencija
  • konstrukcija od cirkonijuma se moze individualno bojiti prema boji pacijentovog zuba
  • Procedura izrade bezmetalne krunice:

 

Skeniranjem gipsanog modela u računaru(gipsani model izliven na osnovu otiska koji je uzeo lekar),tehničar u posebnom programu modeluje strukturu koja se zatim izrezbari od cirkonijumskog bloka.Na dobijenu strukturu se zatim nanose slojevi keramike i postiže prirodan izgled zuba.Zbog svoje bele boje,na koju se nanose slojevi keramike cirkonijumom se moze postići živa i prirodna boja zuba.Metalo-keramičke krunice i mostovi

Metalo-keramička kruna je fiksna protetska nadoknada neophodna kada je zub ozbiljno destruiran i više se plombom ne može rekonstruisati, takođe se koristi na dva i više zuba kako bi se nadoknadili izgubljeni zubi i tada govorimo o metalo-keramičkom mostu koji se sastoji od kruna na nosačima i članovima odnosno krunama koje nadoknađuju izgubljene zube.

Postupak izrade se sastoji od brušenja zuba, gde se uklanja do 2mm zuba u obimu kako bi se napravio prostor za krunu. Po završenom brušenju uzima se otisak koji se šalje u laboratoriju gde zubni tehničar pravi model i lije metal (posebne zubne legure ili zlato) na koji se posle nanose slojevi keramike. Za izradu krune ili mosta potrebno je doći 2-3 puta kod zubara u zavisnosti od toga da li se ide na gotov rad odmah ili postoji međufaza probe metala, obično kod većih radova.

Postupak traje oko 10-15 minuta potrebnih za brušenje jednog zuba, radi se u lokalnoj anesteziji.Totalne i parcijalne proteze

TOTALNA PROTEZA je vrsta zubne nadoknade koja se izrađuje kada u vilici nema nijednog zuba. Nadoknađuju se svi zubi i deo alveolarnog grebena, čime se omogućava obnova narušenih funkcija i sprečava mogućnost njegove daljnje resorpcije. Postavlja se direktno preko desni, odnosno gornje i donje vilične kosti.

Akrilatna totalna proteza izrađena je od akrilata, plastike.  Iako u estetskom smislu zadovoljava sve kriterijume, fukcionalno ne opterećuju vilične kosti na fiziološki način što dovodi do njene resorpcije. Totalne proteze su najmanje ugodno rešenje za pacijenta. Gornja totalna proteza je stabilnija od donje jer je gornja vilica stabilna i ne pomera se, a može da se stvori i vakuum između proteze i sluzokože (sile adhezije) koji obezbeđuje dodatnu stabilnost. Zbog činjenice da prekriva čitavo nepce umanjuje čulo ukusa i neophodan je period adaptacije na njeno prisustvo u ustima. Donja proteza je problematičnija jer se donja vilica pomera što stvara osećaj nelagode i stalnog "šetanja". Novija varijanta su Valplast proteze, naspram uobičajenih akrilatnih. Slične su akrilatnim, međutim materijal je delimično savitljiv na temperaturi usne šupljine Njihova prednost je savitljivost, bolja estetika i izostanak žičanih elemenata. Znatno su tanje i lakše za nošenje tako da se pacijenti značajno bolje adaptiraju na njih. Glavni nedostatak je težak tehnički postupak dodavanja zuba, koji je jednak izradi nove proteze.

 

PARCIJALNA AKRILATNA PROTEZA - izrađena je takođe od akrilata, plastike. Koristi se u slučajevima kada nedostaje veći broj zuba i kada nije moguća izrada mosta (parcijalna proteza). Proteza se oslanja uz pomoć metalne kukice čime se obezbeđuje veća stabilnost proteze. U estetskom smislu rezultat nije na visokom nivou. 

 

PARCIJALNA SKELETIRANA PROTEZA (WISIL) - Kada postoje odgovarajući uslovi pacijentima uvek preporučujemo izradu skeletiranih proteza, jer su značajno bolje rešenje od parcijalne akrilatne proteze. Skeletirane proteze u sebi sadrže metalni skelet koji im daje čvrstinu i omogućava da se npr. kod gornjih proteza pokrivenost nepca umesto akrilatom zameni metalnom pločicom. Poseduju specijalne livene kukice i metalne spojnice umesto velike akrilatne ploče čime se smanjuje osećaj stranog tela u ustima. 

 

Kako je njihova veličina znatno redukovana, pacijenti ih bolje prihvataju što je od velikog značaja, naročito za pacijente koji se prvi put susreću sa protezama. Velika prednost skeletiranih proteza je u činjenici da vrše fiziološki prenos pritiska prilikom žvakanja preko preostalih zuba, pri čemu se rasterećuju vilične kosti i sprečava njihova resorpcija. Izrađuju se kod pacijenata koji imaju nekoliko svojih zuba na koje se proteza oslanja i nudi različite mogućnosti povezivanja sa preostalim zubima. 

Primenom različitih sistema retencije ove proteze se mogu „zakopčavati“ (po principu drikera) tako da je njihovo pomeranje u ustima svedeno na minimum. Skeletirane parcijalne proteze se mogu kombinovati i sa fiksnim protetskim radovima, pri čemu veza između proteze i mosta u vidu attachment-a zadovoljava i estetske i funkcionalne zahteve. Zbog svega navedenog ove proteze spadaju u trajne nadokande. Danas, najznačajnije mesto zauzimaju proteze na implantima koje ne samo da su najbolje sa fiziološkog I funkcionalnog aspekta već i što se estetskih karakteristika tiče, a pacijentima pružaju najbolji i najsigurniji osećaj. I najdugotrajniji, jer neki implanti imaju doživotnu garanciju. Implant omogućava estetski i funkcionalno najprihvatljiviju i trenutno najsavršeniju protetsku nadoknadu bez oštećenja susednih zuba.

Fiksne nadoknade se fiksiraju u ustima i u zavisnosti od toga koliko zuba nadoknađuju dele se na:

• krunice (kada nedostaju pojedinačni zubi) 

• mostove (kada nedostaje više zuba u nizu)

Telefoni za informacije

Kontakt

Na sledećim telefonima mozete zakazati pregled, a tu smo i na raspolaganju za sva pitanja.
+381 (0) 20/314-110, +381 (0) 64/1234-945, +381 (0) 63/812-62-00