A huge collection of 3400+ free website templates www.JARtheme.COM WP themes and more at the biggest community-driven free web design site

Beljenje zuba

Ova veoma popularna kozmetska procedura nema doživotni efekat, ali dobra stvar je u tome što pri beljenju zuba ne dolazi ni do kakvih strukturalnih promena na zubnom tkivu, te se proces može ponavljati bez štetnih posledica. Da li beljenje zuba stvarno moguće? Jednom recju, DA! Radili su ga na ovaj ili onaj nacin u proteklih 100 godina i dokazano je da je to sigurna i efikasna kozmetska procedura.

 

Šta se u stvari stvarno događa za vreme procesa izbeljivanja zuba?

Deo zuba koji se vidi direktno u ustima je gleđni sloj koji je ujedno i jedini deo zuba koji treba da se nalazi iznad desni. Prirodna boja gleđi je bela, ali u stvari je prozirna i zavisi od drugih zubnih struktura koje se nalaze ispod i koje se provide kroz nju. Supstanca neposredno ispod gleđi se zove dentin. Njegova normalna boja je žuta, ali zbog porozne strukture i bliskog odnosa sa zubnim živcem preko koga može upijati razlicite materije, može doći do njegovog prebojavanja te boja postaje tamnija, braon-žuta što se dešava pri starenju. Boja koju vidimo kada gledamo zub je mešavina boje gleđi koja pri starenju biva sve mutnija i boje dentina koja vremenom tamni zbog svoje bliskosti sa zubnim živcem. Ovo je razlog što jednostavno pranje zuba ne može spreciti prebojavanje zuba koje se vremenom dešava. Možete prati zube po ceo dan i nikada nećete otkloniti prebojenost koja je deo unutrašnjih struktura zuba.

 

Sa izbeljvanjem zdravih i mrtvih zuba (zuba bez živca) se pokušavalo veoma dugo i bilo je manje ili više uspešno, ali ne tako bezbedno i jednostavno, jer su se koristile veoma agresivne supstance.

Međutim, pre otprilike 20 godina otkriveno je da se 10-% karbamid peroksid može aplikovati na zube sigurno i bez bojazni od stvaranja opekotina na sluznici usta ili trovanja pacijenta, što se dešavalo pri korišćenju nekih mnogo agresivnijih materija. Ako se ovaj razblaženi rastvor peroksida drži u kontaktu sa zubom dovoljno dugo, dolazi do izbeljivanja zuba koji postaje svetliji. Što je duži kontakt, zub postaje sve belji (sve do momenta kada nema više boje koja se može izbeliti..

 

Da li je beljenje zuba bezbedno?

U zapadnom svetu 8 od 10 stomatologa vrši beljenje zuba kao estetski tretman pacijenata. Americka dentalna asocijacija je objavila svoj stav koji kaže: "Beljene zuba indikovano od strane stomatologa koje se vrši u kućnim uslovima, preparatima renomiranih proizvođaca, a pod stalnim nadzorom strucnog lica u relativno kratkom vremenskom trajanju, apsolutno je siguran i efikasan nacin izbeljivanja zuba. Preporucuje se upotreba onih preparata koji su dobili odobrenje od strane ADA. Umerena osetljivost zuba na toplo i hladno je uobicajen prolazni propratni efekat kod svih metoda beljenja. Međutim nikakve dugotrajne loše posledice po zubno tkivo nisu zabeležene ni u jednoj klinickoj studiji."

 

Šta se ne može postići beljenjem zuba?

  • Beljenjem se ne mogu otkloniti crne ili braon prebojenosti koje su posledica karijesa zuba. Zubi se obavezno moraju opraviti pre zapocnjanja beljenja.
  • Beljenjem se ne mogi izbeliti prebojenosti koje su posledica starih amalgamskih plombi. Ovo se može u najvećem broju slucajeva rešiti zamenom ovih plombi savremenim kompozitnim (belim) ispunima, ali se po nekad oksidi metala toliko uvuku u zubno tkivo da nastanu trajne prebojenosti.
  • Beljenjem se ne mogu rešiti fluoroticne mrlje kod pacijenata koji su unosili velike kolicine floura, koji se u nekim mestima nalazi u ogromnim kolicinama u vodi za piće.
  • To može da bude problem i kod pacijenata sa jakim tetraciklinskim prebojenostima, odnosno kod pacijenata koji su kao deca primali tetraciklinske preparate zbog infekcije uha.

Telefoni za informacije

Kontakt

Na sledećim telefonima mozete zakazati pregled, a tu smo i na raspolaganju za sva pitanja.
+381 (0) 20/314-110, +381 (0) 64/1234-945, +381 (0) 63/812-62-00